Anne-Marie Krap, tekstschrijver en adviseur

KLANTREACTIE

"Anne-Marie beheerst de allerbelangrijkste basis van de tekst-schrijver: ze luistert, pikt signalen snel op, staat open voor opbouwende kritiek en adviezen en heeft een kritische instelling. Een vrouw met kwaliteit!"

FRANCINE VAN DEN BERG, text writing trainer

KLANTREACTIE

Het is net of ik mijzelf hoor praten. Precies de toon die bij mij past. Eerlijk, ik word hier warm van.

MIJN BUITENPLAATS MAKELAARDIJ

Beke Hendriksma

KLANTREACTIE

"Anne-Marie schreef
de teksten voor mijn website. Zij verstaat
de bijzondere kunst om de woorden te vinden voor  wat er al zo lang op het puntje van mijn tong lag."

OPVALLEND JEZELF

Diny van den Bout

KLANTREACTIE

"Anne-Marie durft kritisch door te vragen en vertaalt de antwoorden in treffende teksten."

DE WINTER
ORGANISATIEADVIES
FAIRBRAND

Klaas de Winter


 

KLANTREACTIE

"Ik heb Anne-Marie leren kennen als een enthousiaste, kundige en creatieve commu-nicatieadviseur. Ze denkt mee en komt afspraken goed na,
wat ik een prettige eigenschap vind."

SYNTENS INNOVATIECENTRUM

Marcèle van Kerkvoorde

KLANTREACTIE

"Anne-Marie weet in heldere, gewone dagelijkse spreek-
taal in al onze commu-nicatie steeds uiteen te zetten wat de essentie van de boodschap is. Telkens weer een voorrecht en een genoegen om dat te ervaren."

MHIVN FOUNDATION

Peter de Vries, voorzitter

KLANTREACTIE

"Ik heb Anne-Marie  leren kennen als een zeer veelzijdig schrijver, die droge beleidskost om kan zetten in lekker leesbare, interessante artikelen. Ook is ze, door haar oprechte interesse in mensen, zeer goed in staat om mooie human interest verhalen te schrijven. Daarnaast is ze zeer zorgvuldig, punctueel en betrouwbaar. En niet onbelangrijk: naast een professionele en kun-dige freelancer is ze ook een ontzettend sympathiek persoon!"

HANZEHOGESCHOOL GRONINGEN

Chris Wind

KLANTREACTIE

"Wij worden ontzettend blij van Anne-Marie, niet alleen omdat ze een plezierige samen-werkingspartner is, maar ook omdat zij de pen lekker scherp kan hanteren!"

DE ERKENDE TOEZICHTHOUDER,

Caroline Wijntjes

  • slide 6
  • slide 1
  • slide 3
  • slide 3
  • slide 4
  • slide 5
  • slide 7
  • slide 8
false
10
10
fade
8
1

BOBBLUM

De man die bij zijn eigen raam wilde staan


Al snel na het instappen in Moskou merk je dat er veel ervaren langeafstandtreinreizigers zijn. Hennie hoort daar natuurlijk ook bij, maar ook weer niet helemaal, want de echte diehards zijn toch de Russen zelf. Die halen heet water voor thee, koffie of noodlesoep zodra ze zich geïnstalleerd hebben. En dat is snel. Want zij zetten hun tas meteen op de plek die daarvoor bedoeld is, namelijk onder de banken. En ze hoeven daar de hele verdere reis niet of bij hoge uitzondering meer bij. Ze hebben namelijk alle spullen die ze onderweg nodig hebben, bij de hand. Én ze benutten alle haakjes, netjes, stangetjes en klemmetjes voor die spullen. Toeristen doen dat niet. Die zijn namelijk veel langer onderweg dan die dagen in de trein en hebben dus (meestal) veel meer bij zich. Minstens een grote tas, rugzak of eventueel koffer. Plus een dagrugzak. Plus de boodschappen die ze op de eerste treindag kochten om gedurende de reis op te eten. Wij dus ook. 

Toen we de grote tas op de daarvoor bestemde plek zetten, realiseerden we ons al dat we daar van alles uit moesten halen om het onszelf gemakkelijk te maken. Maar ..... het was ruim dertig graden. Dus stelden we het even uit. Ondertussen bracht onze provodnitsa het beddengoed. Wederom na uitvoerig bestuderen van de tickets. Wat ze vlak daarvoor ook al minutieus had gedaan, maar ditmaal maakte ze er ook een scheurtje in en haalde er een doorslag af. Met dat beddengoed erbij werd het nog voller in de coupé. Want op de bedbanken (in ons geval vier), lag opgerold al een soort matrasje met dito kussen. De Russen gingen meteen in de weer met het opmaken van de bedden, ook onze coupégenoten, terwijl wij eerst even lekker wilden zitten en uit het raam kijken. Op weg naar de samovar voor heet water voor een kopje thee, zagen we dus allemaal netjes ingerichte en geordende coupés. 

Voordat we die beker en dat theezakje hadden bemachtigd, moesten we ons dus eerst even stevig met de logistiek bezighouden. Dat betekende dus de bank ontruimen, op de knieën en graaien maar (bij 30 graden plus en geen airco). Naar toiletspul, eetgerei, eten, eventueel kleren en andere handige dingetjes zoals spelletjes en opladers. Alles zit natuurlijk onderin of is  niet te vinden zonder de hele tas overhoop te halen (en dat wil je niet). Bovendien moeten de coupégenoten even het veld ruimen, want anders is er sowieso geen ruimte voor dat gezoek. Overigens moeten die verzamelde spullen ook weer ergens in, maar dat is een ander verhaal. 

Door de dag heen lopen mensen van en naar de samovar, van en naar de wc, liggen op hun bed of staan voor het raam. Hun eigen raam welteverstaan. Want er kunnen per coupé tenslotte maar twee mensen écht bij het raam zitten. Het bijbehorende raam in de gang hoort dus ook bij jouw coupé. Tenzij je in de rij staat te wachten voor de wc, dan mag je even bij een ander raam. Maar niet te lang hoor!


Reageren & delen

E-mail